Заманбап термоэлектрдик технологиялардагы (BI2TE3) жана (SB2TE3) пленкалык термо- элементтерди даярдоонун технологияларын изилдөө (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул макала заманбап термоэлектрдик технологияларда Bi2Te3 жана Sb2Te3 сыяктуу пленкалуу термоэлементтердин өндүрүшүн жана практикалык колдонулушун изилдөөгө арналган. Жылуулук энергиясын электр энергиясына жана тескерисинче айландыруу касиетине ээ болгон термоэлектрдик материалдар энергетика жана электроника тармагында келечектүү багыт болуп саналат. Макалада Bi2Te3 жана Sb2Te3 пленкалуу термоэлементтеринин структуралык жана электрдик мүнөздөмөлөрү боюнча обзордук материалдар камтылган, ошондой эле алардын термоэлектрдик касиеттерине байланыштуу эксперименталдык изилдөөлөрдүн натыйжалары берилген. Алардын термоэлектрдик эффективдүүлүгүн жогорулатуу үчүн материалдарды синтездөө жана структурасын оптималдаштыруу ыкмаларына өз гөчө көңүл бурулат. Кошумчалай кетсек, макалада энергия үнөмдөөчү технологиялар, кийилүүчү электроника жана термоэлектрдик түзүлүштөр сыяктуу ар кандай тармактарда пленкалык термоэлементтердин практикалык колдонулушу талкууланат. Алынган натыйжалар эффективдүүлүгү жана энергияны үнөмдөөчү мүнөздөмөлөрү жакшырган жаңы термоэлектрдик приборлорду иштеп чыгуу үчүн негиз боло алат.