E5, Евклиддик мейкиндигин берилген жылма сызыктар көптүгү тарабынан жаратылган бөлүктөп чагылтуунун квази кошмок-сызыктарынын жашашы (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
UE аймагында ушундай жылма сызыктардын көптүгү берилген: ар бир чекити аркылуу берилген көптүктүн бирден гана сызыгы өтөт. Ушул сызык үчүн Френенин репери боло тургандай кыймылдуу репер тандалып алынган. Бул репердин координаталык векторлорунун интегралдык сызыктары Френенин торчосун түзүшөт. Ушул торчонун сызыгынын жанымасында чекити инварианттык түрдө аныкталат. чекити аймагында кыймылга келгенде чекити өзүнүн аймагын сызып чыгат. Натыйжада бөлүктөп чагылтуусу аныкталат.Төрт ченемдүү бөлүштүрүүлөргө таандык болушкан сызыктардын бөлүктөп чагылтуусунун квазикошмок сызыктар болушунун зарыл жана жетиштүү шарттары изилденген Изилдөөнүн предмети катары беш ченемдүү евклиддик мейкиндикти бөлүктөп чагылтуу каралат. Изилдөөнүн максаты болуп мейкиндигин бөлүктөп чагылтуунун квазикошмок сызыктарынын жашашынын зарыл жана жетиштүү шарттарын табуу эсептелинет. Изилдөөлөрдө: Картандын сырткы формалар жана кыймылдуу репер методдору колдонулду. Изилдөөнүн жыйынтыгында төрт ченемдүү бөлүштүрүүлөргө таандык болушкан сызыктардын каралып жаткан бөлүктөп чагылтуусу үчүн квазикошмок сызыктар болушунун зарыл жана жетиштүү шарттары табылган.