Сурьма үч кычкылынан нанотүзүлүштөгү композиттик материалдарды золь-гель ыкмада алуу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада комплекстүү метрикалык ыкманын жардамы менен суюк чөйрөдө композиттик самын эритмесинен, сурьма үч кычкылынан (Sb2O3), ПВА (поливинилацетат) жана H2O дон гель (ксерогель) алуу режими каралды. Натыйжалуу комплекс түзүү үчүн 40 мүнөт механикалык аралаштыруу менен электр аралаштыргыч (эритүүчү) колдонулган, натыйжада МР0,2х·Sb6,0х· ПВА1,5Х ·H209,8x ( где х=0,2:6,0:1,5:9,8) формуласына ылайык көп компоненттүү зат алынган. Бул татаал пайда болуу реакцияларын изилдөө органикалык комплекстердин металл иондору менен өз ара аракеттенүүсүнө негизделген. Ошентип, «золь-гель» процесси белгилүү бир температура диапазонунда 48-52°С гидролизди камтыйт жана акыркысынын механикалык аракеттери илешкек чайырдын (гель) пайда болушу менен андан ары полимеризацияга алып келет. «Золь-гель» кошулмасынын кристаллдашуусу 140-150°С температурада аныкталып, бир саатка созулду. Натыйжада татаал заттын кошулма түрү сурьма поливинилацетат алынды.