Автомашиналарды техникалык тейлөө жана оңдоонун сапатын жогорулатуунун жолдору жана көйгөйлөрү (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада ызы-чуунун айлана-чөйрөгө жана адам организмине тийгизген зыяндуу таасири каралат, транспорт агымынын ызы-чуунун эмиссиясына таасир этүүчү факторлор талданат. Жол шарттарынын, кыймылдын курамынын, кыймылдын ылдамдыгынын жана жолдун үстүнкү катмарынын ызы-чуунун деңгээлине тийгизген таасири изилденген. Ош шаарынын борбордук көчөлөрүндөгү унаа агымдарынын ызы-чуунун деңгээли изилденип, алардын таасирин азайтуу чаралары сунушталды.Изилдөө жол кыймылынын ызы-чуунун айлана-чөйрөгө жана адам организмине тийгизген таасирин аныктоо, азайтуу жана алдын алуу максатында жүргүзүлгөн. Изилдөөдө Ош шаарынын борбордук көчөлөрүндөгү ызы-чуунун деңгээлин төмөндөтүү боюнча сунуштарды иштеп чыгууга мүмкүндүк берген салыштырма талдоо ыкмасы колдонулган. Изилдөөнүн жүрүшүндө калктын жашоо шартын жакшыртуу, ошондой эле шаардын жол тармагындагы ызы-чуунун деңгээлин төмөндөтүү маселелерин чечүү жолдору сунушталды.