Абсорбердин формасынын жана өлчөмүнүн күн коллекторунун эффективдүүлүгүнө тий- гизген таасирин талдоо (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада абсорбердин формасынын жана өлчөмүнүн күн коллекторунун эффективдүүлүгүнө тийгизген таасири талданат. Бул изилдөөнүн максаты күн энергиясын жылуулук энергиясына максималдуу айландырууга көмөктөшүүчү абсорбердин оптималдуу параметрлерин аныктоо. Авторлор абсорберлердин ар кандай геометриялык конфигурацияларын карап чыгып жана алардын натыйжалуулугун ар кандай климаттык шарттарда баалашат. Изилдөө методологиясы теориялык анализди, жылуулук алмашуу процесстерин моделдөөнү жана түз эксперименталдык изилдөөнү камтыйт. Изилдөөнүн жыйынтыктары абсорбердин формасы коллектордун эффективдүүлүгүнө олуттуу таасирин тийгизерин көрсөтүп турат, чоңураак абсорберлер жылуулуктун жакшыраак өсүшүн камсыз кылат, бирок айлана-чөйрөнүн төмөнкү температурасында чоң жылуулук жоготууга дуушар болушат. Корутундуда авторлор күн коллекторлорун долбоорлоодо жана иштетүүдө жергиликтүү климаттык шарттарды эске алуунун маанилүүлүгүн баса белгилешет жана ар кандай колдонмо сценарийлер үчүн абсорберлердин оптималдуу параметрлерин тандоо боюнча сунуштарды беришет.