Кара-Кече көмүрүнөн поликарбоник кислоталардын синтези (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул макалада поликарбонат кислоталарын алуу максатында көмүрдүн кычкылдантуучу деструкциясы боюнча изилдөөлөрдүн жыйынтыктары келтирилген. Көмүрдүн кычкылдануусу алардын негизинде ар кандай химиялык продуктуларды жана көмүртек материалдарын алуу үчүн эффективдүү ыкма болуп саналат. Көмүрдүн деструктивдүү кычкылдануусунда алардын органикалык массасы ароматтык кислоталардын түшүмдүүлүгү жогору поликарбон кислоталарынын (ПК) аралашмасына айланат. Бул кислоталардын курамын жана түзүлүшүн изилдөө изилденип жаткан катуу отундун химиялык түзүлүшүнүн өзгөчөлүктөрүн баалоого мүмкүндүк берет. Бөлүнгөн баштапкы аба ырайы көмүрүнүн, андан бөлүнүп чыккан гумин кислоталарынын жана гумин кислоталарын бөлүп алгандан кийин калган көмүрдүн кычкылдануу механизми изилденген. Гумин кислоталарынын жана баштапкы жана калдык көмүрдүн кычкылдануусунан алынган продуктулар бири-биринен айырмаланат. Гумин кислоталары жана калдык көмүр көмүр кычкыл газынын жана буу менен учуучу кислоталардын түшүмдүүлүгүнүн жогорулашы менен мүнөздөлөт. Сууда эрүүчү ПЭКНЫН түшүмдүүлүгү төмөнкү ырааттуулукта төмөндөйт: баштапкы көмүр гумин кислоталары калдык көмүр, ал эми эрибеген кислоталардын түшүмдүүлүгү тескери ырааттуулукта. Изилдөөнүн жыйынтыгы боюнча, аба - ырайы бузулган күрөң көмүрдөн алынган сууда эриген ПКнын курамында чыныгы карбон кислоталарынан тышкары, кычкылтекке бай башка кошулмалар да бар, кето жана Гидрокси кислотасы болушу мүмкүн.