Төрө – байыркы кыргыздардын мыйзамы (терминдин келип чыгышы жана мааниси жөнүндө) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада VI-X кылымдардагы кыргыздардын жана Кыргыз каганатынын байыркы укук системасы адат укугу – ТӨРӨ, объективдүү зарылчылыктан улам пайда болгон табигый укукка негизделген укуктар изилденет. Тарыхта, кадимки укуктук коомдо өкүм сүргөн укуктук көз караштарды чагылдырган айрым ченемдерди жана эрежелерди узак жана монотондуу сактоо процессинде калыптанган. Жазылбаган жүрүм-турум нормаларын мамилелердин кеңири чөйрөсүн жөнгө салган реалдуу жарактуу укукка айландырган мыйзам ченемдүүлүк. Бай жазма тарыхый булактардын жана окумуштуулардын изилдөөлөрүнүн негизинде «төрө» термининин келип чыгышы жана мамлекетте тартип жана мыйзамдуулук алып барган айрым чиновниктердин функциялары изилденет.