Кытай цивилизациясында аялдар поэзиясынын өнүгүү жолу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада элдердин бири- бирине берген таасирин, ар кыл байланыштар аркылуу дипломатиялык, чыгармачылык иш чараларды жүргүзүп туруусун баса белгилейт. Бул айныгыс тарыхый шарт улуттардын жашоосунда дайыма актуалдуу бойдон калат. Эмгекти жазган авторлор маселени ушул кырынан коюшат. Ал эми изилдөөнүн максаты – бул элдердин ортосундагы руханий байланышты берип да, чыңдап да турган поэзиянын күчүн, уникалдуулугун, өнүгүүгө кошкон салымын, мекенди сүйүүнүн, аны коргоонун үлгүлөрүн берген баалуулук экенин көргөзүү. Изилдөөнүн методу адамзаттын руханий байлыктарынын жашоого эң шыктуусу, жүрөктөргө жакын турганы – поэзия материалын пайдаланууга байланышат. Андыктан кытай цивилизациясындагы аял акындардын лирикалык, патриоттук, үй-бүлөлүк лирикаларын изилдөө методун тандап алдык. Коом өнүксө цивилизация гүлдөйт, руханий байлыктар адамзатка кызмат кылат, жашоону сактайт, аруулатат. Поэзия да кытай элинин жүрөгүнө терең орноп, бир калыпта тура бербей, жалпы өнүгүү менен бирге жаңыланып келет. Макалабыздын темасы - кытай поэзиясындагы акын аялдар жараткан ырлардагы жаңычылдык.