Шахмат боюнча балдар-өспүрүмдөр спорт мектебин өнүктүрүүнүн негизги мамилелери (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Балдар жана өспүрүмдөр спортун өнүктүрүүнүн негизги ыкмасы спорттук даярдоо методикасынын актуалдуу жоболорун илимий изилдөө болуп саналат. Балдар-өспүрүмдөр спортунун актуалдуу жоболорун ишке ашыруу бир катар мезгилдерди ишке ашырды: маанилүү мыйзам ченемдүүлүктөрү жайылтылган акыркы он жылдыктардын кеңири жалпы жарыялоолорунун чегинде ишмердүүлүк үчүн мүнөздүү болгон жеке тармактарды изилдөөдөн баштап. Бул этапта олуттуу ийгиликтер болду.Жалпы планда азыркы учурда балдар-өспүрүмдөр спорт мектебин өнүктүрүү потенциалынын системасынын кыйла изилденген ыкмаларынын катарына төмөнкүлөр кирет: жаш курактык аспектиде акыл-эс жөндөмдөрүн өнүктүрүү методикасы; жаш спортчуларды көп жылдык окутууну түзүү системасы; даярдоо жүктөмдөрүн нормалдаштыруу жана системасы; жаш шахматчыларды селекциялоо системасы; спорт мектептеринин окуучуларын даярдоо ишинде комплекстүү текшерүүнүн методикасы; өспүрүмдөр спортунун уюштуруу-методикалык базасы.Топтолгон билимдин негизинде азыркы мезгилде спорттук даярдыкты жекелештирүү проблемасын интенсивдүү изилдөө жүргүзүлүүдө. Даярдыктын жүрүшүндө физикалык сапаттардын толук өнүгүшү үчүн жеке мамиле жасап, алардын жеке өзгөчөлүктөрүнө көңүл буруу керек. Бул жердеги негизги ыкмалардын бири изилденип жаткан аспекттин методологиясын изилдөө болгон. Мындан тышкары, баштапкы спорттук Ориентир мезгилинде жаш спортчулардын физикалык даярдыгынын жеке өзгөчөлүктөрү жана тандалган спорт түрүндө күчөтүлгөн машыгуу иштелип чыккан.