ТЫШКЫ ОКТУК МАГНИТ ТАЛААСЫНДА ЭЛЕКТР ЖААСЫНЫН СПИРАЛДЫК МЕЙКИНДИК ФОРМАСЫН САНДЫК МОДЕЛДӨӨ ЫКМАСЫ КАТАРЫ ЭЛЕКТРОНДУН ТЕМПЕРАТУРАСЫНЫН ТЕРМЕЛҮҮ СХЕМАСЫНЫН АНАЛОГУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Тышкы октук магнит талаасында электр жаасынын спиралдык мейкиндик формасын сандык моделдөө ыкмасы катары электрондун температурасынын термелүү схемасынын аналогунун сүрөттөлүшү берилген. Термелүүлөрдүн схемасынын аналогу кокусунан электрондун температурасын бөлүштүрүүдө асимметрияны жана анын натыйжасында дога плазмасынын башка мүнөздөмөлөрүн жаратат. Жаа мүнөздөмөлөрүн бөлүштүрүүдө пайда болгон асимметрия тышкы октук магнит талаасы тарабынан «тартып алынат» жана жаа мамычасынын спираль түзүлүшүнүн пайда болушуна салым кошо алат.