КЫРГЫЗСТАНДАГЫ МАМЛЕКЕТТИК ТОКОЙ ФОНДУНУН АЙМАГЫНДАГЫ ЖАЙЫТ ЖЕРЛЕРИН ТУРУКТУУ БАШКАРУУ: КӨЙГӨЙЛӨР ЖАНА МҮМКҮНЧҮЛҮКТӨР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Кыргызстандын токойлору өзүнүн кичинекей аянтына карабастанэкологиялык, социалдык жана экономикалык жактан өзгөчө жергиликтүү калк үчүнмаанилүү роль ойнойт. Токойлор мамлекеттик, негизинен мамлекеттик токой фондунункарамагында 2613740 га аянт жер камтылган, анын ичинен 1123050 га (республиканынжалпы аянтынын 5,62%) токой баскан аянт болуп эсептелет. 1,2 миллион гектарга жакынжер жайыт катары пайдаланылат, бул малчылыкты айылдагы негизги киреше булагыболуп кала берүүсүнө шарт түзөт. Бирок, менчигинин түрүнө карабастан, малдын санынынкөбөйүшүнөн улам жайыттардын деградацияланышы, малды ашыкча жаюу жана жөнгөсалынбаган мал чарбачылыктын кесепетинин, экология үчүн да оор кырдаалга кептелүүнегизге көйгөй болуп саналат.