ЫСЫК-КӨЛДҮН СУУСУНУН ЭКОЛОГИЯЛЫК АБАЛЫНА ТРОФИКАЛЫК АБАЛ ИНДЕКСТИН (TSI) ЖАРДАМЫ МЕНЕН БАА БЕРҮҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Ысык-Көлдүн суусунун экологиялык абалына комплекстүү баа берүүнүжүргүзүү жана көлдүн экосистемасынын экологиялык тең салмактуулугун сактоо боюнчаэффективдүү чараларды жана сунуштарды иштеп чыгуу өлкөнүн эколог окумуштууларынын актуалдуу милдети болуп саналат. Өлкөдө узак мөөнөттүү мониторингдик анализдербар, бирок аларды кайра иштетүү жана болжолдуу анализдерди жүргүзүү зарыл. Мындайыкмалардын бири – көл суунун трофикалык деңгээлинин индекси. Көлдүн трофикалыкстатусу убактылуу жана мейкиндик өзгөрүүлөргө дуушар болоорун анализдер көрсөттү.Жалпысынан көл трофикалык статусу боюнча олиготрофтук суу объектилерине кирет,мында негизги биогендик элементтер аз жана кабыл алынган ЧДК ашпайт. Бирок, трофикалык абалдын индекси боюнча, с. Чок-Тал эң булганган аймак катары бааланып, Балыкчы,Чолпон-Ата, Григорьевка жана Бостери изилдөө участокторунда суу экосистемаларынын трофикалык абалынын олиготрофтуктан мезотрофтукка өзгөрүүсү байкалат. Бул суу системаларында азот жана фосфор сыяктуу биогендик заттардын концентрациясынын жогорулагандыгын көрсөтүп турат. Трофикалык денгээл индексин колдонуу көлдүн суунун сапатындеталдуу жана комплекстүү баалоого мүмкүндүк берет жана аны чарба кызматкерлерине да,илимий кызматкерлерге да кеңири колдонуу үчүн сунушталат.