ИЧКИ ТЯНЬ-ШАНДАГЫ ӨСКӨН PATRINIA INTERMEDIA ROEM ET SCHULT ДАРЫ ӨСҮМДҮГҮНҮН ТАБИГЫЙ КОРЛОРУН АНЫКТОО (НАРЫН РАЙОНУНУН МИСАЛЫНДА) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада Кыргызстанда дары өсүмдүктөрдүн табигый шарттатаралышы жана табигый кору башка өсүмдүктөр менен жамааташып өсүү шарттарыбоюнча илимий маалыматтар берилди. Өлкөдө айдоо жерлеринин аянттарынын көбөйгөдүгүнө жана адамдын чарбалык иштерди кенейтүүсүнө байланыштуу, ошол себептенжапайы өскөн дары өсүмдүктөрдүн азайуусуна алып келүүдө. Республикадагы дарыөсүмдүктөрдүн табигый корунун бүгүнкү күндөгү абалы жана алар таралган жерлердисарамжалдуу пайдалануу менен бирге кечиктирилгис коргоону талап кылууну сунушталат.Изилдөө учурунда өсүмдүктөрдүн табигый шартта таралуусу менен биргеликте Patriniaintermedia дары өсүмдүгүнүн ар кандай жашоо шартта өсөөрү аныкталып өсүмдүктөрдүнкоомдоштуктары боюнча тактоолор көрсөтүлдү.