КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДАГЫ ДАРЫ ƟСYМДYКТƟРYНYН ТАБИГЫЙ РЕСУРСТАРЫ ЖАНА АЛАРДЫН РАЦИОНАЛДУУ КОЛДОНУЛУШУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Акыркы убакта генофондду, анын ичинде эндемикалык жана сейреккездешүүчү дары өсүмдүктөрүн коргоо жана сарамжалдуу пайдалануу маселеси көйгөйбойдон калууда. Өсүмдүк ресурстарын эксплуатациялоонун кеңейиши айрым өсүмдүктөркоомдоштуктарынын жана алардын компоненттеринин өзгөрүшүнө алып келди, алэми өсүмдүктөрдүн кээ бир түрлөрү жок болуп кетүү алдында турат. Антропогендикфакторлордун таасири астында эндемикалык жана сейрек кездешүүчү түрлөрдүн жашоошарттарынын өзгөрүшү ареалынын кыскарышына алып келиши мүмкүн. Жаратылыштагыабалы олуттуу тынчсызданууну жараткан өсүмдүктөрдүн түрлөрүн сактап калуу үчүн,ошондой эле өсүмдүктөрдүн ресурстарын сарамжалдуу пайдалануу үчүн, коргоого муктажболгон өсүмдүктөрдүн бардык түрлөрүн эске алуу зарыл.