ИЧКИ ТЯНЬ-ШАНЬ ӨРӨӨНҮНДӨГҮ САЛКЫН-ТӨР МАМЛЕКЕТТИК ЖАРАТЫЛЫШ ПАРКЫНДА КЕЗДЕШКЕН ӨСҮМДҮКТӨР ДҮЙНӨСҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бийик тоолуу Ички Тянь-Шань өрөөнүндөгү Нарын району географиялыкжайгашуусу боюнча өсүмдүктөрдүн табигый шарттагы таралуусу өзгөчө биологиялыкар түрдүү чөйрөнү камтыйт. Кайталангыс табияты менен өзгөчөлөнгөн, климаттык шартыкатаал дениз денгээлинен 2500-4000 м бийиктикке чейин Салкын-Төр мамлекеттик жаратылыш паркынын аймагынын көпчүлүк бөлүгүн тоолуу аска зоолор түзгөндүктөнальп алкагы менен чектелет. Ошондуктан өсүмдүктүн түрлөрү өзгөрүп, физиологиялыкпроцесстери да өзгөрүп турат, ошол себептен ага мүнөздүү петрофилдүү өсүмдүктөр дакездешет.