КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДА ДЕМ АЛУУ СИСТЕМАСЫНЫН ООРУЛАРЫНА КОЛДОНУЛГАН ДАРЫЛАРДЫН ЭКОНОМИКАЛЫК ЖЕТИШТҮҮЛҮГҮН ТАЛДОО (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада дем алуу органдарынын ооруларынын фармакотерапиясында колдонулуучу дары-дармек каражаттарынын экономикалык жеткиликтүүлүгүнө талдоо, экономикалык жактан жеткиликтүү дары-дармек каражаттарын аныктоочу баалардынөтүмдүүлүк коэффициентин жана пациенттердин дарылоого жеткиликтүүлүк деңгээлинмүнөздөгөн төлөөгө жөндөмдүүлүктүн адекваттуу коэффициентин изилдөө аркылуу берилген. орточо киреше деңгээли бар бейтаптар. Изилдөөлөрдүн жыйынтыгында вируска каршыдарылардын ичинен ремантадин препараттары абсолюттук өтүмдүүлүккө ээ экени, башкачаайтканда, какырыкты чыгаруучу дарылардын ичинен – Алтей дары тамыр дарыларынын,муколитикалык препараттардын ичинен – Бромгексин жана Амброксол препараттарынын,жөтөлгө каршы дарылардын ичинен эң чоң экономикалык жеткиликтүүлүгү аныкталган.Декстрометорфан препараттары, бронхиалдык астманы дарылоо үчүн дарылардын арасында - теофиллин препараттары.