КЫРГЫЗСТАНДЫН ЧҮЙ ӨРӨӨНҮНДӨ ЖЕР АЛМУРУТУН (HELIANTUS TUBEROSUS L.) ӨСТҮРҮҮНҮН ЭКОНОМИКАЛЫК НАТЫЙЖАЛУУЛУГУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада Кыргызстандын Чүй өрөөнүндөгү экономикалык натыйжалуулук боюнча мурда райондоштурулган жер алмурутунун сортторунун үч жылдык өндүрүштүк сыноолорунун орточо маалыматтары келтирилген. Эң көп пайда Бланк сорту(1341900 гектардан 1 сом), рентабелдүүлүк деңгээли 552,9%, андан кийин рентабелдүүлүгү381,9% болгон Ленинград сорту. Француз фиалкасынын салыштырмалуу төмөн мааниси307,1 % түзөт. Калган үч сорт-салат, табылга жана кызыгуу болжол менен бирдей кирешелүүлүккө ээ: 344,3-248,4 %. Жер алмурутунун тамак-аш, фармацевтика өнөр жайы үчүнчийки зат жана айыл чарба жаныбарлары менен канаттуулары үчүн тоют катары өстүрүүбашка айыл чарба өсүмдүктөрүнө салыштырмалуу экономикалык жактан пайдалуу экенианыкталды.