ТОМАТТАРДЫН УРУКТАРЫНЫН ЖАНА КӨЧӨТТӨРҮНҮН ӨНҮП ЧЫГЫШЫНА КОММЕРЦИЯЛЫК ПРЕПАРАТТАРДЫН ЖАНА ӨСҮМДҮК ЭКСТРАКТТАРЫНЫН ТААСИРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Иште Фитоспорин, Триходермин коммерциялык препараттары, эрмен(Artemisia absinthium L.,), Иерусалим артишогу (Helianthus tuberosus) өсүмдүктөрүнүн экстракттары, Иерусалим артишогу +сарымсак (Allium sativum) кабыгынын экстракты, ошондой эле Ж-1 сабагынан жана Ж-2 жалбырактарынан алынган экстракттар алардын Кытайдаөндүрүлгөн өнөр жайлык помидор көчөттөрүнүн өнүп чыгышына жана өсүшүнө тийгизгентаасири изилденген. Үрөндүн өнүп чыгышынын эң эффективдүү стимуляторлору Фитоспорин жана Ж-2 жалбырактарынын жана Ж-1 сабактарынын экстракттары экендиги аныкталды. Помидор көчөттөрүн коммерциялык препараттары жана өсүмдүктөрдүн экстракттары менен дарылоо Ж-2 жалбырактарынан алынган экстракт эң эффективдүү экендигинкөрсөттү. Шифрленген Ж-1 жана Ж-2 патенттөө предмети болуп саналат.