КЫРГЫЗСТАНДАГЫ ЖАПАЙЫ ӨСКӨН ЭФИР МАЙЛУУ ӨСҮМДҮКТӨРДҮН КЭЭ БИР КЕЛЕЧЕКТҮҮ ТҮРЛӨРҮНӨ МҮНӨЗДӨМӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Кыргызстандын аймагында өскөн кээ бир эфирмайлууөсүмдүктөрдүн жапайы түрлөрү жөнүндө сөз болот. Бул өсүмдүктөрдүн өскөн жерлери,ошондой эле илимий жана салттуу элдик дарыгерчиликте колдонулушу көрсөтүлөт. Булмаалымат дары-дармек өсүмдүктөрүн жыйноо мезгилинде кызыктар тараптарга пайдалууболушу мүмкүн. Дары-дармек өсүмдүктөрүнүн жүздөгөн түрлөрү келечекте пайдалуу болупэсептелип, анын ичинен макалада көрсөтүлгөндөй республикабыздын табигый шарттарындакездешкен түрлөрү мамлекеттик фармакопеяга катталган. Адабий булактардын жанаинституттун эфирмайлуу жана дары өсүмдүктөр лабораториясынын маалыматтары боюнчаэфирмайынын кармалышы жана өскөн жерлери аныкталган. Кыргызстандын флорасындакезиккен жапайы эфирмайлуу өсүмдүктөр боюнча изилдөөлөр албетте, ар бир түрү үчүнкошумча түшүндүрмөлөрдү жана терең комплекстүү изилдөө талап кылынат.