МИТЕЛЕРГЕ ЖАНА МИТЕ ООРУЛАРЫНА КАРШЫ ИНСЕКТО-АКАРИЦИДДИК ӨСҮМДҮКТӨРДҮ ИЗИЛДӨӨ ЖАНА КОЛДОНУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Кыргыз Ала-Тоосунда өскөн эфир майлуу өсүмдүктөрдөн митекурттарга жана мите ооруларына каршы препарат алуунун жолдорун издедик. Синтезделгендарылар пайда боло электе эле жаныбарлар ар кандай мите курттардан арылуу үчүн эфирмайлуу өсүмдүктөрдүн айрым түрлөрүн жешкен. Жапайы жана үй жаныбарларынын кээбирлери кээ бир ооруларга кабылганда уулуу, кескин (сасык) жыттуу өсүмдүктөрдү жешет,алардын даарылык касиеттерин азырынча толук түшүндүрүүгө мүмкүн болбогону белгилүү.Изилденген өсүмдүктөрдүн изилдөөлөрүнүн натыйжасында мите ооруларына айкынтерапиялык жана профилактикалык таасир көрсөттү. Бирок, сунушталган өсүмдүктөр жанабул оорулар үчүн өзүнчө иш-аракеттери өтө натыйжалуу эмес. Алардын профилактикалыктаасирин күчөтүү үчүн изилденген өсүмдүктөрдөн комплекстүү рецептер, дозалар,премикстер, инфузиялар жана изилденген өсүмдүктөрдүн экстрактылары иштелип чыккан.