CRATAEGUS ALMA-ATENSIS POJARK БУТАКТАРЫНДА ТРИТЕРПЕНДИК БИРИКМЕЛЕРДИ ИЗИЛДӨӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Crataegus alma-atensis бутактарында тритерпендик бирикмелердинсапаттык жана сандык курамынын натыйжалары берилген. Сапаттык реакциялардыннатыйжасында тритерпендик сапониндер табылган Алардын сапаттык курамы жукакатмарлуу хроматографиянын жардамы менен аныкталат. Гидролизден кийин системада:муздак уксус кислотасы – хлор суутек кислотасы – тазаланган суу (3,5:1:5,5) жука катмарлуухроматография методу менен хлороформ-метанол-суу системасында сапониндердинсуммасын бөлүү жүргүзүлгөн (18:11:2,7). Урсол кислотасы аныкталды. Спектрофотометрияыкмасы менен тритерпен бирикмелеринин суммасынын сандык курамы аныкталды.спектрофотометрия методу менен сапониндердин 317 нмде концентрацияланган күкүрткислотасы менен реакциясынан кийин урсол кислотасына кайра эсептегенде 1,33% түзгөн.