КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН КАЛКТУУ КОНУШТАРЫНДА САРКЫНДЫ СУУЛАРДЫ ТАЗАЛООЧУ КУРУЛМАЛАРДЫ ЖАНА СИСТЕМАЛАРДЫ ДОЛБООРЛООДО ЖАНА КУРУУДА САРКЫНДЫ СУУЛАРДЫ ТАЗАЛООНУН КОЛДОНУУДАГЫ УКУКТУК НЕГИЗДЕРИ, СТАНДАРТТАРЫ ЖАНА ЧЕНЕМДЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада өлкөнүн калктуу конуштарында саркынды сууларды тазалоо системаларын долбоорлоодо жана курууда саркынды сууларды тазалоонун колдонуудагы укуктук негиздери, стандарттары жана нормалары каралат. Эксплуатациялоо мөөнөтү өтүп кеткендиктен жана капиталдык салымдардын жетишсиздигинен саркынды сууларды тазалоочу канализация тармактары жана курулмалар реабилитациялоону же жаңы курулушту талап кылган абалда турат. Шаарлардын иштеп жаткан тазалоочу курулмаларында тазаланган саркынды сууларды Айыл чарба жерлерин сугаруу максатында кайра пайдалануу каралган. Кыргыз Республикасынын колдонуудагы стандарттары сугаруу максатында чыгарылган сууда аммонийдин концентрациясын кошпогондо, жалпысынан эл аралык стандарттарга ылайык келет.