ЧОКО-БУЛАК КАОЛИНДИК ТОПУРАГЫНЫН АР КАНДАЙ ТЕМПЕРАТУРАДА АЖЫРООСУ ЖАНА ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫК ТЕРМОДИНАМИКАЛЫК МҮНӨЗДӨМӨЛӨРҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Күйгүзүлбөгөн Чоко-Булак каолиндик топурагынын химиялык мат-рицасы түзүлүп, температуранын өзгөрүшүнүн кеңири маанисинде анын ажыроосу тер-модинамикалык моделдештирилди. Көп компоненттүү татаал каолиндик топурак системасынын физика-химиялык жана термодинамикалык параметрлери эсептелди. Си-теманын максималдуу энтропиясында: Al, Si, Fe, Ca, Mg, H, O камтыган компоненттердин, активдүү бөлүкчөлөрдүн жана конденсирленген фазалардын концентрациялык таралышы табылды. Курамында алюминийди камтыган ар түрдүү заттардын пайда болушу жана алардын өз ара айланыштарынын температуралык чектери аныкталды.