КЫРГЫЗСТАН ТУРУКТУУ ӨНҮГҮҮ ДИАЛЕКТИКАСЫНЫН ШАРТЫНДА (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул илимий макалада Кыргызстандын өнүгүүсү туруктуу өнүгүү диалектикасынын призмасы аркылуу талдоого алынган. Кыргызстандагы тарыхый кырдаалды жана кыргыз коомунун экологиялык, экономикалык жана социалдык чөйрөдө туруктуу абалына жетишүү жолун талдоо үчүн диалектикалык жана тарыхый метод колдонулат. Дал ушул туруктуу өнүгүү диалектикасы мамлекеттерге туруктуулуктун, коомдун жана табияттын гармониясынын бүгүнкү күндөгү реалдуулукта өнүгүү жолу менен жүрүшүнө мүмкүндүк берет. Бул эмгектин изилдөө предмети Кыргызстандын туруктуу өнүгүү феноменин диалектика жана синергетика мыйзамдарынын призмасы аркылуу кароо болуп саналат.Диалектика менен синергетиканын мыйзамдарын жана категорияларын колдонуу тарыхый өнүгүүнүн механизмин ачып берет жана Кыргызстандын стабилдешүүсүнүн жана мындан аркы туруктуу алга илгерилешинин ролуна таасир этүүчү кандай факторлор бар экендигин көрсөтөт.