САЯСИЙ МОДЕРНИЗАЦИЯ ЖАНА ЖАРАНДЫК КООМ: ДЕМОКРАТИЯЛЫК ПРОЦЕССТИН ӨЗ АРА АРАКЕТИ ЖАНА ТААСИРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада саясий модернизация менен жарандык коомдун ортосундагымаанилүү өз ара аракеттенүү жана анын демократиялык процесске тийгизген таасирикаралат. Саясий модернизация Заманбап саясий өнүгүүнүн негизги компоненти катарыинституттардагы, структуралардагы жана процесстердеги, ошондой эле саясий тутумдагыжүрүм-турум ченемдериндеги жана баалуулуктарындагы өзгөрүүлөрдү камтыйт.Жарандык коом өз кезегинде ачык-айкын, жоопкерчиликтүү жана туруктуу демократиялыкинституттарды түзүүгө көмөктөшүп, саясий процесстердин активдүү катышуучусу жанаконтролеру катары роль ойнойт. Макалада бул эки кубулуштун өз ара аракеттенүүсү, атапайтканда, жарандык коом активдүү жарандык активдүүлүк, саясий реформаларга мониторингжүргүзүү жана жарандардын укуктары менен эркиндиктеринин сакталышын жактооаркылуу саясий модернизация процессине кандай таасир эте алары каралат. Тескерисинче,саясий модернизация жарандык активдүүлүккө жана катышууга көмөктөшүүчү мыйзамдыкжана институционалдык механизмдерди түзүү аркылуу жарандык коомду чыңдоого жардамберет.