СОТ БИЙЛИГИНИН ЮРИДИКАЛЫК ТАБИЯТЫ жөнүндөгү СУРООсун (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада соттордун жана сот бийлигинин түптөлүшүнүн юридикалык табияты, байыркы доорлордон азыркыга чейин талкууланат. «Сот», «сот адилеттүүлүгү» жана «сот бийлиги» түшүнүгүнүн маанилүү мазмунун ачып берген ар кандай чечмелөөлөргө талдоо жүргүзүлгөн. Сот бийлигинин өзүнчө иштешинин негизи катары мамлекетте бийликти бөлүштүрүү теориясынын пайда болушуна тарыхый баяндама жасалган. Макалада сот бийлигинин негизги мүнөздүү белгилери каралат, анын негизинде анын аныктамасы мамлекеттик бийликтин салыштырмалуу өз алдынча бутагы катары берилген. Демократиялык мамлекеттердин сот бийлигинин мындан аркы өнүгүшүнө олуттуу таасирин тийгизген маанилүү окуялар белгиленди.