МААЛЫМАТТЫК КООПСУЗДУК: МАҢЫЗЫ ЖАНА КОРКУНУЧТАР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада маалыматтык коопсуздук туруктуу социалдык өнүгүүнүн маанилүү фактору жана реалдуу тарыхый феномен катары каралат. Глобалдык маалыматтык тармактын функциялануу өзгөчөлүктөрү, маалыматты социалдаштыруу жана персоналдаштыруу, бирдиктүү глобалдык маалыматтык агымга социалдык-маданий жана цивилизациялык биригүү коом, инсан үчүн маалыматтык тобокелдерди жаратат, ал адамдын социумдан жана маалыматтык кайра түзүүлөрдөн алысташынан көрүнөт.