КЫРГЫЗДАРДЫН КОММЕМОРАТИВДИК МАДАНИЯТЫНЫН КАЛЫПТАНУУСУ ТУУРАЛУУ МАСЕЛЕСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада илимде али аз изилденип келе жаткан кыргыздардын коммеморативдик маданиятынын калыптануусунун маңызы талданат. Изилдөөнүн милдетибул ааламдашуу доорунда өзгөчө мааниге ээ болгон эскерүү практикасынын траекториясын аныктоо аракети болду. Бүгүнкү күндө кыргыз элинин маданиятында жаңыча ой жүгүртүүнүн, жаңы дүйнө таанымдын формасы катары тарыхый эс тутумдун маңызы жөнүндө бирдиктүү түшүнүктү табуу кыйын болгон учуру.Бул илимий эмгекте улуттун тарбиялык жана билим берүү потенциалынын негизиндекоммеморативдик маданиятын калыптандыруу түшүнүүгүн автор өзүнүн ой жүгүртүүсүнчечмелейт. Негизги көңүл башка изилдөөчүлөрдүн позициясынан эскерүүнүн өзгөчөлүктөрүнө бурулат, атап айтканда, бул феномен заманбап инсанды тарбиялоодо жана баалуулуктар системасын калыптандырууда актуалдуу катары аныкталат. Жыйынтыктап айтканда,жалпы көз караш менен XXI-кылымдын учурунда коммеморативдик маданиятын калыптандыруу зарылчылыгы байкалган.