СОЦИАЛДЫК-ЭКОНОМИКАЛЫК ЖАНА ИДЕОЛОГИЯЛЫК БАШАТЫ ЖАРАНДЫК КООМДУ ТҮЗҮҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул изилдөөдө Борбордук Азия өлкөлөрүнүн бири болгон азыркы Кыргыз Республикасынын мисалында ааламдашуу шартында жарандык коомдун моделин куруунун экономикалык, социалдык-саясий жана теориялык принциптерине философиялык талдоо жасалган. чыгып. Бул максатта жеке менчик институтунун жана ага ылайык идеологиялык надстройканын кайра жаралуусунун негизинде кыргыз коомундагы социалдык-экономикалык жана саясий системанын түзүлүшүнүн экономикалык себептери каралат. Алардын экономикалык жана саясий себептүүлүгү, акырында рынок мамилелери аркылуу аныкталат. Ушуга байланыштуу социалдык-экономикалык системанын моделин тандоо жана ишке ашыруу боюнча идеологиялык негиздерди калыптандыруу үчүн идеологиялык платформа аныкталды, ал экономикалык жана ошол эле учурда кыргыз мамлекетин кайра куруунун коомдук-саясий шарты болуп саналат. коом жарандык коомго же өлкөнүн жарандарынын жамаатына.