АЗЫРКЫ ТАПТАГЫ ТҮРКИЯНЫН ТЫШКЫ САЯСАТЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Дүйнөлүк практика көргөзгөндөй, бир да улуу держава союздаштарысыз ийгиликке жете алган эмес. Держава болууну көздөгөн өлкө өз максатын союздаштарына таянуу менен ишке ашырууга умтулат.Түркия – глобалдык держава болууну каалаган жана бул үчүн тиешелүү ресурстары толук жетишсиз болгон күчтүү мамлекеттердин бири. Андыктан учурда Түркиянын тышкы саясатына, андагы неоимпериализм (неосманизм), пантюркизм жана панисламизмдин белгилерине кылдат талоо жүргүзүү маселеси курчуп турат.Теманын актуалдуулугу учурдагы Түркиянын тышкы саясаттагы ролу күчөп, геосаясаттагы негизги акторлорго атаандаштык түзүүсү менен мүнөздөлөт. Макалада азыркы таптагы Түркиянын 2002-жылдан азыркы күнгө чейинки тышкы саясатына концептуалдуу анализ жүргүзүлгөн. Өзгөчө Түркиянын Борбор Азия, Балкан жарым аралы, Жакынкы Чыгыш жана Африка мамлекеттериндеги таасирине, тактап айтканда, геосаясий күрөштөгү көйгөйлөрүнө жана мүмкүнчүлүктөрүнө, ошондой эле Түркиянын Америка Кошмо Штаттары жана Орусия Федерациясы менен болгон мамилелерине көңүл бөлүнгөн.