«ФУТУРОЛОГИЯ» ТҮШҮНҮГҮНҮН ФИЛОСОФИЯЛЫК МҮНӨЗДӨМӨСҮНӨ КАРАТА (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада авторлор футурологияны илимий дисциплина катары анынөнүгүү тарыхын жана трансформациясын ар тараптуу изилдешет. Изилдөөнүн максаты -футурологиянын өнүгүүсүнүн негизги этаптарынын идеяларын, концепцияларын жанаокуяларын ачып берүү жана кыскача мүнөздөмө берүү болуп эсептелинет. Футурология– бул илимий билимдерге жана божомолдоолорго негизделген планетанын, адамзаттын,процесстердин жана кубулуштардын келечеги жөнүндөгү жалпыланган концепциялардынжыйындысынын аталышы. Аны көбүнчө идеологияларга альтернатива боло турган“келечектин тарыхы” же О.Флетхайм сунуштагандай “келечектин философиясы” дептүшүнүшот. Футурология – бул көп кырдуу жана дисциплиналар аралык изилдөө тармагы,анда көптөгөн ар түрдүү теориялык мамилелер бар. Ал келечекти талдоодо, түшүнүүдө,жана дагы туруктуу жана позитивдүү келечек үчүн стратегияларды иштеп чыгууда маанилүүкурал бойдон калууда.