КЫРГЫЗДАРДЫН ФИЛОСОФИЯЛЫК ОЙЛОМУНУН ГЕНЕЗИСИНИН СОЦИОМАДАНИЙ НЕГИЗДЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада кыргыздардын дүйнө таанымынын генезисинин социомаданий негиздери, мифтик аң-сезиминин парадигмалары, мусулманга чейинки ишенимдеринин жана эмпирикалык билимдеринин позитивдүү элементтери каралган. Байыркы кыргыздардын дүйнөгө болгон көз карашындагы позитивдүү тенденциялар мифтерде, диндиналгачкы формаларында жана эмпирикалык билимдерде чагылдырылган. Күндөлүк жашоотурмуштук практика жана байкоолор адамдардын ой жүгүртүүлөрүндөгү рационалдык тенденциялардын болушун шарттаган. Аларга мүнөздүү өзгөчөлүк болуп дүйнөгө карата сезим-туюмдук мамиле эсептелет.