ГЛОБАЛДАШУУ ШАРТЫНДА КООМДУН КООПСУЗДУГУН КАМСЫЗ КЫЛУУДА ЭКОНОМИКАЛЫК ПРОБЛЕМАЛАРДЫ ЧЕЧҮҮНҮН ЭТИКАЛЫК ФОРМАСЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул эмгекте экономиканын жана эмгекти уюштуруунун этикасынын өзара көз карандылыгынын диалектикасы жана коомдун социалдык топторунун экологиялыкпроблемаларга мамилесинин моралдык принциптери жана нормалары, анын көрүнүшүнүнар кандай формаларында талданат. Сөз, биринчиден, материалдык дүйнөнүн (заттын) өнүгүүсүнүн табигый, биологиялык жана социалдык деңгээлдерине жана формаларына таасир этүүчү социалдык экология, экологиялык этика жана биоэтика сыяктуу экономикалыкпроцесстердин призмасы аркылуу караган экологиянын түрлөрү жөнүндө болуп жатат. Булизилдөөнүн көз карашында автор рынок мамилелеринин шарттарында, бир жагынан эмгекти уюштуруудагы көрүнүштөрдөгү өзгөчөлүктү жана айырмачылыкты, бир жагынан экономиканын эмгек этикасына тийгизген таасирин, призмасы аркылуу карайт. өндүрүштүн экологиялык абалына тийгизген таасири айлана-чөйрөнүн жана анын тургундарынын ичиненөсүмдүктөр жана фауна, жана адамдын (коомдун) мамлекеттердеги экономикалык өнүгүүдеңгээли боюнча айырмаланган, экинчи жагынан. Ушуга байланыштуу глобалдашуу шартында экономика менен экологиянын өз ара байланышы жана өз ара таасири маселелеринИзвестия НАН КР, 2023, №5 195чечүүнүн контекстинде социалдык-саясий система катары капитализмдин калыптанышындагы жана өнүгүшүндөгү айырмачылыктарга анализ жасалат. өнүккөн, маалыматтан кийинки жана өнүгүп келе жаткан, сырье, дүйнө өлкөлөрү