АЗЫРКЫ ЗАМАНДЫН ШАРТЫНДА САЯСИЙ БИЙЛИК ТҮШҮНҮГҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Саясий бийлик коомдук көрүнүш катары дүйнө жүзүндөгү окумуштуулардын илимий кызыкчылыктарынын эң кызыктуу предмети болуп саналат. Азыркы замандын шартында, ал илим жагынан саясий бийлик түшүнүгү келип кандай түшүнүү маанилүү, жана бул түшүнүк байыркы замандан тартып биздин күнгө чейин өткөн аркылуу канчалык байкаларлык өзгөрүү болуп калды. Изилдөөнүн Олуттуу тармагы тарых, этнография, этносаясат, ошондой эле философия жана укук жагынан окумуштуулардын илимий-изилдөө иштери менен апробацияланган жана аз гана бөлүгү саясат таануу тармагына байланыштуу. Бул багытта, бул макалада коомдун турмушундагы ири коомдук-маанилүү жана коомдук-саясий чөйрөлөрдү камтыган идеялардын жана технологиялык өнүгүүнүн заманбап шарттарда, ошондой эле анын ролу, тарыхтын призмасы аркылуу саясий бийликтин калыптанышы каралат.