ФИЛОСОФИЯЛЫК ТЕОРИЯНЫН ТАЖРЫЙБАСЫНДАГЫ ОЮН МАСЕЛЕСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Автордун аталган макаласында философиялык теория тажрыйбасындагыоюн маселеси каралат, андан тышкары анда айтылгандай оюн адамдан кыйлага улуу. Алөзүнүн баштапкы нукура формасында, калыбы, мейкиндикте орун которуп жүрүүгө жөндөмдүү жандыктардын ааламында калыптанган. Оюн жаш жаныбарларга организмди бекемдөөнүн, жашоо-турмуш үчүн болгон күрөштүн ыкмаларын өздөштүрүүнүн, мурункумуундардын чексиз алмашуусунда топтолгон болмуштун тажрыйбасына ыктоосунун, ырахат алуусунун каражаты катары зарыл болгон. Бул жерде активдүүлүк инстинктивдүү болупсаналат. Адамзат коомчулугунда активдүүлүктүн таптакыр башка ыкмасы – аң-сезимдүүмаксатка негизделген ишмердүүлүк пайда болот. Тамак-аш табуудан башталган физикалыкжашап кетүүнү камсыз кылуу процесстеринде табигый түрдө пайда болгон максаттуулукакырындык менен адамдын активдүүлүгүнүн кыйла татаал чөйрөлөрүнө тарай баштайт.Анда баштапкы айныксыз оюндук шыктануулар багындырылат.