АЗЫРКЫ ФУТУРОЛОГИЯНЫН МЕТОДОЛОГИЯЛЫК НЕГИЗДЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Автордун аталган макаласында азыркы футурологиянын методологиялыкнегиздери туурасында кеп болот, андан тышкары анда айтылгандай, футурологиянынприкладдык изилдөөлөргө болгон багыттуулугу анын философиялык (тарыхыйфилософиялык) негиздеринин жоголуусуна алып келет. Тарыхый илимдердин футурологияменен болгон байланышы зарыл, анткени тарыхтагы реконструкция – футурологиядагыпрогноздоонун эле өзү болуп саналат. Бул жерде баса белгилей кетүүчү нерсе, илимийбилимдин алкагындагы методологиянын философиялык, илимий, конкреттүү илимий жанатажрыйбалыка болгон градациясы шарттуу, аны философиялык негиздеринен оолактатууменен алдын ала ойлонулган терен илимий концепцияны түзүү мүмкүн эмес. Ошондуктанпрогноздоонун жана теориялык футурологиянын карама-каршы тараптарына жайылтууанча туура эмес.