ФУТУРОЛОГ-ФИЛОСОФ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада авторлор тарабынан академик О. А. Тогусаковдун илимий эмгектерине, өмүр жолуна кыскача сереп жасалган. Анын илимий изилдөөлөрү футурологиянын түшүнүктүк маңызын, методологиялык принциптерин, логикалык ырааттуулугун ар тараптуу илимий талдоого багытталган. Предметтик-объектилик мамилелердин контекстинде көрөгөчтүк феноменинин имманенттүү маңызын изилдеп, стандарттуу эмес ыкмалардын көп түрдүүлүгүнө өзгөчө көңүл бурулган. Ал өз изилдөөлөрүндө адамдардын прогностикалык аң-сезимин жана таанып-билүүсүн алардын турмуштук ишмердүүлүгүнүн реалдуу процесси аркылуу аныктоонун механизмин ачып берген. Алдын ала көрүүнүн жалпы методологиялык принциптери жана логикалык структурасы анын таанып билүү процессиндеги ролунун жана коомдук практиканы өзгөртүүдөгү маанисинин позициясынан каралып, эң негизгиси, адамдын келечекти көрө билүү жөндөмү анын негизги функциясы катары каралат.