ЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН РЕГИОНДОРУНУН ТОПУРАККЛИМАТТЫК ШАРТТАРЫ ҮЧҮН БУУДАЙ СЕЛЕКЦИЯСЫНЫН БАШТАПКЫ МАТЕРИАЛЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Селекциялык иштин баштапкы этабында баштапкы материалды түзүү жана колдонуу анын натыйжалуулугун жогорулатуунун маанилүү фактору болуп саналат.Өсүмдүктөрдүн маданий жана жапайы формалары селекцияда баштапкы материал катары колдонулат. Буудай селекциясында баштапкы материалды алууда ыкмалары төмөнкү негизги түрлөрү жана колдонулат: табигый жана гибриддик популяциялар, ошондой эле жасалма мутациялар жана полиплоиддик формалар. Буудайды селекциялоо жана баштапкы үрөнчүлүк бөлүмүнүн селекциялык ишинде түр ичиндеги жана алыскы гибриддештирүүнү пайдалануу баштапкы баштапкы материалды алууга мүмкүндүк берди, андан жеке тандоо жолу менен Кыргыз Республикасынын аймагында пайдаланууга жол берилген сорттор түзүлдү.