КЫДЫР МЕНЕН МУСА ПАЙГАМБАРДЫН ЖОЛУГУШУУСУ:: Философиялык аспект (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Семит пайгамбары Мусанын Кыдыр менен болгон жолугушуусу ислам адабияттарында чагылдырылган, бирок, кеңири чөйрөгө белгилүү эмес. Көпчүлүк окурмандар Кыдырды ислам динин бир мифтик персонажы катары элестетишет. А чынында, Кыдыр - арий коомунан ислам коомуна келип кирген элементтердин бири. Ошондуктан анын исламдагы орду так эмес: ал кээде пайгамбар катары айтылса, кээде жолдон адашкандарды колдоочу пир, кээде мүрөк суусун ичип, өлбөс болуп калган адам катары сүрөттөлөт. Кыдыр башка коомдон келген адам экени жана анын илими семит пайгамбарларынан алда канча жогору турары ушул макалада айтылат.