КУБУЛУШТУН ЖАНА ЗАТТЫН КАТЕГОРИЯЛАНЫШЫН БААЛООЧУ ГИПЕРО-ГИПОНИМИЯЛЫК КАТЫШТАРДЫН РОЛУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада биз гипергипонимия терминин кеңири түшүнүүнү карманабыз жана анализге гипер-гипонимикалык топтордун “экстремалдуу” компоненттерин – гипероним катары эң кеңири, абстракттуу философиялык мааниге ээ болгондорду (сөз-түшүнүктөрүн), бир жагынан, ал эми экинчи жагынан, гипонимдердин мүмкүн болушунча кеңири топтолгон дифференциалдык белгилерине ээ болгон конкреттүү негизги категориялоо зонасы, акыркы топтолгон категория прототиптери ар кандай ассоциативдик талааларда кайталанат жана эң көп кездешет.Категориянын башка мүчөлөрүнө карама-каршылыгына жараша сөз кандайча категориялаштыруу вертикалдуу огу боюнча өйдө-ылдый жылып, башкача айтканда, аздыр-көптүр конкреттүү мааниге ээ болот. Ошол эле учурда мындай жылышуу категориялардын бир деңгээлинин алкагында да болушу мүмкүн жана сөздүн башка деңгээлге өтүшү менен коштолушу мүмкүн.