ЭЛТОЙДУ – АЛЫМБЕК ДАТКАНЫН БАШКЫ КЕҢЕШЧИСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада бул мезгилге чейинки илимий басылмаларда белгисиз болуп келген өз доорунун көрүнүктүү коомдук-саясий ишмерлеринен болгон Айдарбек уулу Элтойду тууралу маалыматтар сунуш этилет. Кокон ханынын сарайында жана саясий турмушунда таасирлүү орун ээлеген, кийинчерээк мамлекеттик-саясий ишмер Асан уулу Алимбек-датканын инсан жана саясатчы катары калыптануусуна негизги роль ойногон Элтойду Айдарбек уулу маалыматтар эл оозунда, айрым санжыраларда сакталып келет. Тилекке каршы, бул инсан тууралу маалыматтар орус тилдүү булактарда кездешпейт. Алай ж.б. аймактардан жыйналган эл оозундагы маалыматтардын негизинде Элтойду Айдарбек уулунун өмүрү, ишмердүүлүгү Алымбек-датканын инсан, мамлекеттик-саясий ишмер катары калыптануусуна тийгизген таасири тууралу сөз болот.