ӨЗГӨЧӨ ЧЫГАРЫЛЫШТАГЫ СЫЗЫКТУУ ЭМЕС ВОЛЬТЕРРДИН БИРИНЧИ ТҮРДӨГҮ ТЕҢДЕМЕСИ ПАЙДА БОЛУУЧУ АЛЛЕРДИН ТИБИНДЕГИ ТЕСКЕРИ МАСЕЛЕНИ РЕГУЛЯРИЗАЦИЯЛОО (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Математикалык физиканын маселелеринин областында жекече туундулардагы дифференциалдык теңдемелер менен байланышкан ар түрдүү класстагы тескери маселелер изилденген. Ушул маселелердин арасында чыгарылыштары өзгөчөлөнүшкөнфункциялардын классындагы Вольтеррдин биринчи жана үчүнчү түрдөгү сызыктуу жанасызыктуу эмес теңдемелери пайда болуучу маселелер өзгөчө орунду ээлешет, анткениалардын изилдениши азырынча чыгарылыштардын жалпы ыкмаларына ээ эмес. Кээ биручурларда кичине параметрге салыштырмалуу сингулярдуулукка ээ болуучу өзгөчөлөнгөнмааниде регуляризациялоо методу менен байланышкан изилдөөлөрдүн ыкмалары иштелипчыккан. Ушуга байланыштуу берилген макалада чыгарылышы өзгөчөлөнүшкөн функциялардын классындагы Вольтеррдин сызыктуу эмес биринчи түрдөгү теңдемеси пайда болуучу коэффициенттүү тескери маселеси изилденип жатат. Көптөгөн прикладдык маселелерде ушул сыяктуу маселелер кездешет. Мисалы, кыртыштын нымдуулук алып жүрүүчүлүкмаселеси, геометриялык оптика ж.б. Мына ушулар берилген эмгектин актуалдуулугун белгилешет.