РИА УФ ИА УРАЛ БОТАНИКАЛЫК БАК – ИНСТИТУТУНДА ДАРАК СЫМАЛ ПИОНДОРДУ ИНТРОДУКЦИЯЛОО ЖАНА ТАНДОО (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макалада Башкыр Урал этегиндеги токой-талаа зонасынын шартында интродукциялоодо дарак сымал пиондордун 15 сортунун биологиялык жана морфологиялыкөзгөчөлүктөрүн изилдөө боюнча маалыматтар берилген. Сандык жана сапаттык өзгөчөлүктөрүн талданды. Аларды изилдөө «Айырмалуулугун, бирдейлигин жана туруктуулугунизилдөө методологиясына» ылайык жүргүзүлгөн. Сандык параметрлеринин фенотиптикөзгөрмөлүүлүгү изилденген. Гүлдүн диаметри менен эң узун гүл тегерегиндеги жалбырактын жогорку оң байланышы белгиленген. Аныкталган мыйзам ченемдүүлүк пиондунсортторунун моделин түзүүдө жана өсүмдүктүн селекциясында пайдаланууга кызыгуунуарттырат.