КЫРГЫЗДАРДЫН АЛТАЙ ЭЛДЕРИ МЕНЕН БОЛГОН ЭТНОМАДАНИЙ БАЙЛАНЫШТАРЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Азыркы учурда дүйнөлүк глобалдашуу жараянынын натыйжасында көптөгөн элдер өздөрүнүн өзгөчөлүгүн, аймактык маданий айырмачылыктарын жоготуп жатышат. Мындай кырдаал дүйнөнүн көптөгөн аймактарында этностор, улуттар жана конфессиялар аралык өз ара мамилелерди алдыңкы орунга чыгарууда. Постсоветтик мейкиндиктегиреспубликалардын көз карандысыздыкка жетүүсү жана демократиялаштыруу процессининкүч алышы эл аралык мамилелерди татаалдантты жана Борбордук Азиянын геосаясий абалын өзгөрттү. Ошондуктан мындай түзүлгөн кырдаалда тигил же бул элдердин этносаясий жана маданий мамилелеринин тарыхынын өзгөчөлүктөрүн изилдөө окумуштуулардыналдында турган өтө маанилүү милдет болуп саналат. Элдердин өз ара мамилелеринин тарыхын изилдөө, бүгүнкү улуттук маселелер курчуп турган шартта абдан актуалдуу. Анткениакыркы учурда улутчулдук маанайда жарыяланган көптөгөн эмгектерде тарыхый процессбурмаланып, кээ бир улуттардын же этностордун артыкчылыгы жасалма түрдө көбүртүлүп,кээде тигил же бул элдин тарыхтагы орду менен ролу максаттуу түрдө төмөндөтүлүп жатат.