ТАЛАА МАТЕРИАЛДАРЫНДАГЫ КОШОКТОР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Изилдөөбүздө кыргыз элинин руханий маданиятынын уникалдуу эстеликтеринин бири болгон кошок ырларынын жаралуу доору, этимологиясы, варианттары, эларасынан топтолгон талаа материалдары менен адабияттардагы кошок ырлары салыштырылып тарыхый сереп берилди. Анткени, заман агымына жараша коомдо бүгүнкү күндөкошоктордун статусу төмөндөп кеткен учур. Маселени ушул таризде карап, эл арасынан информаторлордон жыйналган этнографиялык талаа материалдары жана кол жазмалар фондундагы материалдар, ошондой эле XIX-XX кылымдын башындагы тарыхый инсандаргаарналган адабияттардагы кошок жанрынын негизинде анализденет. Кокон хандыгы жанаОрус падышачылыгынын отор саясатына каршы элдин азаттыгы, кыргыз мамлекеттүүлүгү үчүн күрөшкөн тарыхый инсандардын ишмердүүлүгү тууралуу баяндалат. Ошондой элеавтордун жеке көз карашындагы сунуштар, илимий анализдер дагы макаланын акырындаөзүнчө тыянак катары берилет.