КАРА ТУМООНУН УСТУРТ АЛДЫНДАГЫ АВТОНОМИЯЛЫК ОЧОГУНДАГЫ ЧОҢ КУМ ЧЫЧКАНДЫН RHOMBOMYS OPIMUS LICHTENSTEIN, 1823 ПОПУЛЯЦИЯСЫНЫН САНДЫК АЗАЮУСУНУН МҮМКҮН БОЛГОН СЕБЕПТЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
2017-2021-жылдары Устурт алдындагы кара тумоонун автономиялык очогунун аймагын изилдөөнүн жүрүшүндө чоң кум чычкандардын санынын азайгандыгы белгиленди. Негизги себеп болуп – жагымсыз тышкы факторлор, анын ичинде аба ырайынын (кургакчылык) таасири саналат. Бул кемирүүчүлөрдүн конуштарынын жыштыгыныназайышына жана анын натыйжасында популяциялардын структурасынын өзгөрүшүнө алыпкелди.