ЫСЫК-КӨЛ КӨЛҮНҮН ДИНАМИКАЛЫК ПАРАМЕТРЛЕРИН ИЗИЛДӨӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макалада Ысык-көл көлүнүн биогендик параметрлеринин өзгөрүшүндөгү сандык эсептөөлөрдүн жана натурдук изилдөөлөрдүн жыйынтыктары келтирилди.Фитопланктондун биомассасынын динамикасынын математикалык модели иштелип чыкты, хлорофиллдин маңызын баалоо ыкмасы, анын жарыктын кирүү тереңдигине жарашатаралышы келтирилди. Ар кандай диапазондордо Ысык-көлдүн спутниктен алынган сүрөттөрдү карап чыгуунун негизинде биринчи жолу көл бетиндеги биогендик материалдардынаянты чоңоюшу алынды.