МАЙДА КЕПШӨӨЧҮ ЖАНЫБАРЛАРДЫН КАРА ТУМООСУ ЖАНА КОЙЛОРДУН КҮЛ ЫЛАҢДАРЫНА КАРШЫ АССОЦИЯЦИЯЛАНГАН ВАКЦИНАСЫНЫН ЛИОФИЛДИК КУРГАТУУ ЖАНА САКТОО УЧУРУНДА СТАБИЛДЕШТИРҮҮЧҮ ЧӨЙРӨЛӨРДҮН НАТЫЙЖАЛУУЛУГУН БААЛОО (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул илимий макалада пептон, лактоза, сахароза, лактальбумин гидролизаты жана желатинден турган алты стабилдештирүүчү чөйрөлөр, майда кепшөөчү жаныбарлардын кара тумоосу жана койлордун чечек оорусуна каршы ассоцияцияланган вакцинасын лиофилдик кургатуу жана сактоо боюнча стабилдештирүүдө алардын натыйжалуулугубоюнча тестирлөөдөн өтүштү. Ар кандай стабилдештирүүчү курамын камтыган ассоцияцияланган вакциналарынын натыйжалуулугу, алардын ар кандай температуралык шарттарда (минус 20 °C, 4 °C, (20-22) °C, жана (35-37) °C, 12 ай, 7 күн жана 5 күн тиешелүүлүгүнөжараша) лиофилдик кургатуудан жана сактоодон кийин атайын кан сары суусун колдонууаркылуу вирустардын биологиялык активтүүлүгү бааланды. Контролду вакцина катары курамында стабилдештирүүчү чөйрөсү жок вакцина колдонулду. Жүргүзүлгөн изилдөөлөрдүннатыйжасында майда кепшөөчү жаныбарлардын кара тумоосу жана койлордун күл ылаӊына каршы ассоциацияланган вакцинасын лиофилдик кургатуу жана сактоодо тиешелүүлүгүнө жараша 3% жана 2% концентрациясындагы пептон-лактозадан турган комплексттүүчөйрө натыйжалуу стабилизатор болуп саналды