ДЕНИЗ ДЕҢГЭЭЛИНЕН 2800 м БИЙИКТИКТЕГИ ТООЛОРДУН ШАРТТАРЫНА ΘСПYРYМДΘРДYН КӨНҮГҮҮСҮ. (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Калктын ден соолугунун негизги мүнөздөмөлөрү аныкталган жана бийик тоодогу өспүрүмдөрдүн климаттык өзгөрүүлөргө эң сезимтал топтору аныкталган. Ар тараптуу талдоо жүргүзүүнүн натыйжасында деңиз деңгээлинен 2800 м бийиктикте жашаган өспүрүмдөрдүн ЭЭГ параметрлеринин маалымат базалары түзүлдү. Нарын, Ош жана Ысык-Көл облустарында региондук ЭЭГ параметрлеринин өзгөчөлүктөрүн аныктоо менен аталган облустардын бийик тоолуу аймактарында жашаган өспүрүмдөрдүн «ден соолугунун функционалдык абалынын электрондук паспорттору» иштелип чыкты. Борбордук нерв системасынын жогорку туруктуулугу жана ийкемдүүлүгү тоолордо эффективдүү жүрүм-турумдун негизги физиологиялык ресурсу болуп санала тургандыгы, алардын адаптацияланышын камсыз кылуучу жана туруксуз функционалдык абалы бар, айлана-чөйрөнүн жагымсыз таасирине дуушар болгон адамдардын топторун айырмалоого мүмкүндүк бере тургандыгы аныкталган.