ЭМБРИОГЕНЕЗДИН ЭКИНЧИ ЖАРЫМЫНДА ЖАНА ИНКУБАТОРДОН ЧЫККАНДАН КИЙИН БИРИНЧИ КҮНДѲРДѲ КРЕАТИНКИНАЗА СИСТЕМАСЫНЫН ДИНАМИКАСЫ МЕНЕН ТООКТУН БАШ МЭЭСИНДЕГИ КАН АГЫМЫНЫН КѲЛѲМДҮК ЫЛДАМДЫГЫНЫН БАЙЛАНЫШЫНА БАА БЕРҮҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Тооктун өнүгүүсүнүн ар кандай мезгилдеринде: кан сары суусундагы креатинкиназанын активдүүлүгүнүн өзгөрүүсү менен мээнин жарым шарларындагы кан агымынын көлөмдүү ылдамдыгынын ортосундагы байланышка баа берилди. Мээдеги кан агымынын бирдей жогорулоосу ички каротид артериясынын (D2). бирдей өсүшү жана кан агымынын сызыктуу ылдамдыгы ошондой эле негизги артериялардын дубалынын V/D индекси бирдей деңгээлде сакталышы менен коштолот. КК изоферментинин активдүүлүгүнүн жалпы динамикасы, эмбриогенездин акыркы мезгилин (19 күн) кошпогондо, тоок эмбриондорунун өнүгүүсүнүн бардык мезгилдеринде олуттуу түрдө жогорулай тургандыгы аныкталган. Эмбриогенездин бүткүл мезгилиндеги КК- (энергия булагы катары) активдүүлүгүнүн мындай өсүшүн ички каротид артериясынын (D2) жана кандын сызыктуу ылдамдыгынын чоңдугун, негизги артериялардын дубалынын V/D индекси бирдей деңгээлде өсүшүн колдоочу физиологиялык механизм катары кароого болот.